Vlinderijroute

Het veenkoloniale landschap heeft een wat negatief imago, maar hoe onterecht is dat! Wat ooit een kaal en woest landschap was, heeft nu alles voor een geslaagde fietstocht. Dorpen met verveningsgeschiedenis en monumentale panden die vertellen dat er grote rijkdom was. Kijken tot de horizon maar ook fietsen door bosrijke jonge natuur. U zult versteld staan en voorgoed afrekenen met welk vooroordeel dan ook!

PRAKTISCHE INFORMATIE

Start:De Vlinderij, Theeschenkerij en bamboekwekerij, Trijnie de Roo en Dicky Drenth, Hellingwal 3, 9649 JK  Muntendam, www.devlinderij.nl
Afstand:30,2 km
Knooppunten:
56 57 05 04 58 59 30 26 95 06 10 53 52 97 55 56

Download deze route met kaart.
 

EVEN VOORSTELLEN

EVEN VOORSTELLEN

Rond de eeuwwisseling kochten Trijnie de Roo en haar man Dicky Drenth een mooie plek aan de rand van natuurgebied De Wiede bij Muntendam. Dat er ook een aardig huis stond was mooi meegenomen, want het was de plek waar ze verliefd op werden. De tuin werd aangelegd, met vijver en fruitbomen en daarin ontdekte Dicky zijn voorliefde voor bamboe, een plant die het in de Veenkoloniën verrassend goed doet! Meer dan dertig soorten zijn er te bewonderen. Na verloop van tijd groeide de behoefde al het moois te delen met passanten en tuinliefhebbers. Zo ontstond De Vlinderij, een theeschenkerij waar u al vlinderend door de omgeving even neer kunt strijken. Trijnie en Dicky zijn geboren Groningers en wijzen u met plezier de weg door hun mooie en historische leefomgeving!

DE ROUTE

U start bij De Vlinderij, een historische plek waar vroeger een scheepswerf was. Al snel komt u bij een mooi project: Heemtuin Tussen de Venen. Tegen de uit 1970 stammende Heemtuin ligt het zich razendsnel ontwikkelende natuurgebied Tussen de Venen. In 2006 aangelegd, maar nu al met een geweldige diversiteit in flora en fauna. Heemtuin en park zijn samen 50 ha groot en vrij toegankelijk.

In de buurt van Sappemeer ligt het Tripbos, genoemd naar Adriaan Trip die hier een veencompagnie had ten tijde van de vervening. Het bos is opgenomen in het 'Masterplan Groene Compagnie' van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Natuurontwikkeling, van hetzelfde soort als om het Zuidlaardermeer, terwijl de historische lintbebouwing niet aangetast wordt. Ook het parkdorp 'Nieuw Woelwijck', leefgebied voor mensen met een verstandelijke handicap, wordt opgenomen in die nieuwe plannen.

Het duidelijkste voorbeeld van karakteristieke lintbebouwing is Kielwindeweer. Het dorp is 100 m breed en zes kilometer lang. Een afwisselend snoer van huizen en huisjes langs het Kieldiep. De sluiswachterswoning (Sluisweg 46) uit 1885 is een rijksmonument. In de voormalige veenkoloniale kerk uit 1755 is restaurant 'De Amshoff' gevestigd, met gastenverblijven in de pastorie.

Door naar het Borgerswold, dat woud voor de burgers betekent en zijn naam eer aan doet. Waterpartijen en bos, met de daarbij behorende recreatiemogelijkheden, 450 ha groot maar liefst. Niet alleen de Veendammers genieten er van: er als gast doorheen fietsen kan ook. 'Parkstad' Veendam ontstond in 1655. Er vormde zich deels een lintdorp langs het hoofdkanaal, maar dankzij het eerdere riviertje de Oude Ae moest die strakke lijn onderbroken worden en kon komvorming ontstaan waardoor Veendam een echt hart heeft gekregen.

Dat centrum is nu deels overdekt en heeft een verrassend winkelaanbod. In het monumentale Veenkoloniaal Museum vindt u veel over de geschiedenis van de Veenkoloniën. Over jagers, verzamelaars, landmeters en turfgravers. Het verhaal van stro en karton, van Anthony Winkler Prins en Aletta Jacobs.
Dan nog een stukje noordwaarts en de cirkel door de mooie veenkoloniën sluit weer bij De Vlinderij.
 

Deel deze pagina