Tuinfietstocht van de Tuinerie

Natuur en tuinen, vaak hou je van beide. Van hoe de natuur zichzelf kan redden als ze de kans maar krijgt en van hoe tuinbezitters de natuur naar hun hand  proberen te zetten. Deze route heeft het allebei! Prachtige natuur, nog volop in ontwikkeling en tuinen die je de adem doen inhouden. En als kers op de taart: de prachtige Fraeylemaborg!

PRAKTISCHE INFORMATIE

Start: Molen 'De Entreprise', Hoofdweg 90A, 9615 AD Kolham
Parkeren: Vanaf de molen een stukje richting dorp, sla de weg in naar knooppunt 39 (Uiterdijk). Daar vindt u na een paar honderd meter een parkeerplaats.
Afstand: 29,7 km (met de tips van Alie een tiental kilometers meer)
Knooppunten:  36 38 40 41 42 16 13 43 99 45 46 48 34 35 36

Download deze route met kaart.

EVEN VOORSTELLEN

EVEN VOORSTELLEN

Alie Stoffers is eigenaresse van de Tuinerie in Kolham. Niet zo maar een tuin, want dit paradijsje is al twee maal tot mooiste tuin van Groningen gekozen! Romantisch, met borders en moestuin op kleur, bijzondere planten, een door rozen overgroeid tuinhuis en een veranda waar u al het moois op u in kan laten werken. Alie is tuinvrouw in hart en nieren en draagt dat graag uit door middel van adviezen en workshops. Geen wonder dat zij in haar favoriete fietsroute voor u een paar prachtige tuinen heeft opgenomen!

DE ROUTE

Molen 'De Entreprise' staat weer fier in het hart van het dorp Kolham, herbouwd in 2010 nadat hij door brand was verwoest. Daar begint deze route om het 1700 ha grote natuurgebied Midden-Groningen dat nog volop in ontwikkeling is. Landbouwgronden en natuurgebiedjes worden heringericht, zodat een aaneengesloten gebied ontstaat van graslanden, struwelen, plassen en moeras. Het streekje Ae Woudbloem maakt hier deel van uit en daar kunt u tussen knooppunt 43 en 45 van  genieten. Het heeft uitgebreide vogelbroedgebieden, stilmakende uitzichten over het open Ae-gebied en echte moerasbegroeiing.

Fietsend komt u door langgerekte dorpen met historische lintbebouwing waarvan elk huis of huisje weer anders is. Langs de route ligt de Fraeylemaborg op een landgoed van 23 hectare. Het borggebouw is al meer dan zeven eeuwen geleden ontstaan en kreeg aan het eind van de 18e eeuw haar huidige uiterlijk. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Heerlijk om het fietsen even af te wisselen met een wandeling. Op het terrein van de borg ligt restaurant 'De Boerderij', voor een lunch of koffie met appeltaart 'op stand'.

En dan de mooie tuinen aan deze route. Voor een aantal moet u even een straatje om, dat staat verderop in de tekst duidelijk aangegeven. Alie Stoffers zal u hartelijk ontvangen in haar 'Tuinerie'. In Harkstede laten de eigenaren van 'De Drie Wilgen' zien wat ze gedaan hebben met een voormalig stuk landbouwgrond. 'De Tienhove' is een karakteristieke Groningse boerderij met een mooie kijktuin en de tuin van Nauta en de Blaauw vormt een bloeiend eiland in het akkerland.

Deel deze pagina