Slingertuinenroute

In de tweede helft van de negentiende eeuw floreerde het Groningse boerenbedrijf. De herenboeren profiteerden van de hoge graanprijzen en konden zo hun huizen én tuinen op stand inrichten. Kosten noch moeite werden gespaard. Er werden statige voorhuizen gebouwd en elegante tuinen werden goed zichtbaar vanaf de openbare weg aangelegd. Zoals de laatste mode dicteerde werden het tuinen in Engelse stijl. Als ware juwelen lagen de huizen met hun slingertuinen in het weidse Groninger landschap.  


Na het succes van de fiets- en autoroutekaart langs de Slingertuinen van het Oldambt verschijnen begin juni 2014 twee nieuwe routes. De jaarrond bruikbare kaarten zijn aantrekkelijk voor een breed publiek. De toertochten zijn geschikt voor zowel fiets als auto en leiden langs prachtige dorpen, fraaie tuinen en majestueuze boerderijen. Laat u verrassen door het Groningse landschap!


Routekaart Slingertuinen rond Slochteren en Damsterdiep

In de omgeving van Slochteren en Loppersum liggen prachtige pronktuinen bij imposante boerderijen. U rijdt onder andere langs boerderijtuinen, bijzondere kwekerijen en bekende en minder bekende borgen. Voor tuinliefhebbers is het zeer aantrekkelijk om nader kennis te maken met het gebied. De autoroute sluit aan op de Routekaart Slingertuinen van het Oldambt. 

Routekaart Slingertuinen langs de kust

Voor de dijken golft de Waddenzee, achter de dijken ligt het boerenland met de weidstevergezichten van het Groninger land. In de gemeente Eemsmond liggen de boerderijen op kwelderruggen. Een lint van boerderijen ligt langs de oude hoofdweg van Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden naar Roodeschool . Een prachtige route waar de fraaie Menkemaborg en een kijkje over de dijk in Noordpolderzijl niet ontbreken.

Routekaart Slingertuinen van het Oldambt

De route voert door de landstreek het Oldambt. Hier bloeien in de lente de koolzaadvelden, en staat het wuivend graan in de zomer tot aan de horizon. Aan het eind van de zomer zijn er de langzaam verplaatsende stofwolken van de graanoogst. Boven de velden en akkers de wolkenvelden. De route voert u langs imposante herenboerderijen met prachtige tuinen maar ook langs vergane glorie. Niet iedere slingertuin is even uitbundig of even goed onderhouden maar juist in de variatie schuilt de schoonheid

De drie routekaarten zijn los te gebruiken en sluiten op elkaar aan. Tijdens de routes zijn er nog heel wat tuinparels te ontdekken!

De drie auto- en fietskaarten langs slingertuinen kunt u tijdens de Tuin & Kunst Tiendaagse op de volgende adressen gratis afhalen.

• Informatiepunt Slingertuinen, Stadsweg 120, 9918 PS Garrelsweer
• Borg Ekenstein, Alberdaweg 70, 9901 TA Appingedam
• Menkemaborg, Menkemaweg 2, 9981 CV Uithuizen
• Fraeylemaborg, Hoofdweg 30, 9621 AL Slochteren
• Openluchtmuseum Het Hoogeland, Schoolstraat 4, 9989 AG Warffum
• Boerderij Hermans Dijkstra, Reinste Abdenaweg 1, 9681 BC Midwolda
• Huningasheem, Huningaweg 7, 9682 PA Oostwold (Oldambt)
• Blauwestadhoeve, Hoofdweg 156, 9681 AL Midwolda
• Plaatselijke VVV’s in het gebied

Het is ook mogelijk om de drie kaarten te downloaden. Klik hieronder op de gewenste kaart.

De meeste slingertuinen zijn vanaf de openbare weg goed zichtbaar als u door het gebied rijdt. U bent welkom in de slingertuin als u de vlag met het Groninger Slingertuinenlogo ziet staan.


Deel deze pagina