Molenaarsroute

Een afwisselende route door de landelijke streek van het grensgebied tussen Westerwolde en Oldambt en vlak bij de landsgrens met Duitsland. Ooit een streek voor duistere smokkelpraktijken. Maar ook het woongebied van welgestelde herenboeren die in de lintdorpen hun kapitale Oldambtster boerderijen lieten verrijzen. En vier, met een paar kilometer extra zelfs vijf, mooie molens!

PRAKTISCHE INFORMATIE

Start:  Molen De Korenbloem, Ankie en Harm Prenger, Wedderweg 25, 9699 RA Vriescheloo
Afstand: 41,6 km
Knooppunten:
58 57 59 62 61 69 76 51 12 29 28 63 80 27 50 51 26 56 57 58

Download deze route met kaart.

EVEN VOORSTELLEN

EVEN VOORSTELLEN

Harm Prenger is molenaar op korenmolen De Korenbloem in Vriescheloo. Hij en zijn vrouw Ankie zijn geboren en getogen in de streek en hebben een mooie route uitgestippeld. Dat er langs die route molens staan is natuurlijk geen toeval!
Voor ze samen zo'n twintig jaar geleden in een opwelling de molenaarswoning kochten, was Harm agrariër en wist niet veel van molens. Maar dat veranderde snel. Na een gedegen opleiding is niets aan de molen hem nog vreemd. Het molenaarsechtpaar runt een Stee en Stoetje (B&B) en in de voormalige schuur is een theeschenkerij. Daar is ook de kleurrijke theepottenverzameling van Ankie ondergebracht.

DE ROUTE

Verveningsgebieden Loosterveen en De Lethe

De route is afwisselend en zeker ook qua natuur. Het Loosterveen (57 - 62) is een klein natuurgebiedje dat ligt in een oud verveningsgebied dat al voor 1850 met de hand is ontgonnen. Er ontstond een agrarisch gebied met kleine weiden, akkers, jong loofbos en hier en daar een huis.
Ook De Lethe (61 -69) is een oud hoogveenmoeras en in de zeventiende eeuw ontgonnen. Op de smalle zandrug werden in de tachtigjarige oorlog militaire versterkingen aangelegd, maar gevochten is er zelden. Wel werden de soldatenpaadjes gebruikt door turfstekers om smokkelwaar de grens over te brengen.

Luxe lintbebouwing Bellingwolde

Voor in het dorp staat Veldkamps Meul'n, een korenmolen uit 1855. De Magnuskerk, van begin zestiende eeuw, is deels gebouwd met sloopmateriaal van de kerk van het nabijgelegen Ulsda. De losse toren werd waarschijnlijk ook gebruikt als vluchtplaats in tijden van gevaar.
De vele prachtige herenboerderijen laten overduidelijk zien dat de hoge graanprijzen tussen 1850 en 1875 grote rijkdom hebben gebracht. Let bij nr. 245 maar eens op de beelden van Ceres, godin van de landbouw, net onder het driehoekige venster.
Langs de hoofdweg ligt ook Museum De Oude Wolden met wisselende, altijd bijzondere exposities.

Beekdalhoevelandschap

Beekdalhoevelandschap

De Weddermarke is een poldermolen en heeft jaren dienst gedaan voor het Waterschap. Via de prachtig gerestaureerde Burcht van Wedde gaat het vervolgens door een beekdalhoevelandschap, met oude boerderijen, het stroomgebied van de Ruiten Aa en met de buurtschappen Ter Wupping en Smeerling. Langs aangelegde natuur van het Parc Emslandermeer naar de laatste molen van deze route: Niemans molen in Veelerveen, een korenmolen uit 1916. In Vriescheloo wacht molenaarsvrouw Ankie inmiddels met de thee.

Deel deze pagina