Met mest en vork Route

Het westelijke deel van het Hoogeland, de streek boven het Reitdiep. Eén van de oudste cultuurlandschappen van Nederland, want 600 jaar voor Christus vestigden de eerste bewoners zich al in dit kustgebied. Om de voeten droog te houden werden wierden opgeworpen en nog steeds staan de historische kerkjes op het hoogste punt. Mooie vergezichten en vriendelijke dorpjes wisselen elkaar af. De vruchtbare kleigrond trekt nog steeds nieuwe bewoners, want een moestuin, dat wil hier goed!

PRAKTISCHE INFORMATIE

Start:
De Groene Luwte,
Mosterdpad 1
9977 SL Molenrij
www.degroeneluwte.nl
vlakbij knooppunt 36
De Groene Luwte is niet altijd open. Check voor Open Dagen even de website.
Afstand:  39,7 km
Knooppunten: 36 18 17 20 16 24 15 91 92 93 86 84 85 67 41 40 25 26 27 28 21 36

Download deze route met kaart.

EVEN VOORSTELLEN

EVEN VOORSTELLEN

In 2003 kochten fotografe Doortje Stellwagen en schrijfster Alma Huisken een dorpsboerderij met grote tuin in Molenrij. De Groene Luwte, zo noemden ze het terrein van één hectare dat ze direct ecologisch gingen beheren, de moestuin en boomgaard zelfs biodynamisch. Er ontstond een combinatie van een royale landschapstuin enerzijds met een fors nutsgedeelte en kleinveehouderij met kippen, ganzen en bijen anderzijds. Een soepel draaiende groene kringloop en grote zelfvoorziening zijn de doelen waarnaar Alma en Doortje streven. De naam van deze route is een knipoog naar Alma en Doortjes boek 'Met mest en vork' en voert u langs adressen die vaak iets met eten te maken hebben!

DE ROUTE

Molenrij is ontstaan op een kwelderwal, een hoogte opgeworpen door de zee, die door de eerste bewoners steeds verder is opgehoogd. De omringende landerijen zijn ontgonnen door de monniken die rond het jaar 1100 een klooster bouwden op de plek waar nu ongeveer Kloosterburen ligt. Molenrij dankt zijn naam aan het feit dat hier ooit drie molens hebben gestaan, die zijn inmiddels verdwenen.

Tussen knooppunt 20 en 16 ligt de borg Verhildersum, een mooie stop voor koffie of thee. Via Ulrum naar Houwerzijl.  In 1989 kon radiomaker Jeroen van Inkel in zijn programma melden dat de kerk van Houwerzijl voor één gulden te koop was voor diegene(n) met het beste plan voor een toeristische bestemming. In het voorjaar van 1990 opende 'De Theefabriek' haar deuren. Een combinatie van museum, winkel en natuurlijk theeschenkerij.

Bij gemaal De Waterwolf, een krachtpatser die in één seconde een huiskamer vol water kan leegzuigen, duikt de route even een stukje onder het Reitdiep. Dit voor een adresje (tussen knooppunt 84 en 85) dat u volgens Alma niet mag missen: de Oldehoofster kaasboerderij van Arnold en Petra Vergeer.

Weer terug op het Hoogeland lijkt in Warfhuizen de tijd stil te hebben gestaan.  Eenrum is ook een wierdedorp, voortgekomen uit eerste bewoning op een kwelderwal. Korenmolen De Lelie stamt uit 1862 en is geheel gerestaureerd. De molen draait regelmatig dankzij vrijwillige molenaars en herbergt een bakkerijmuseum. Aan de voet van De Lelie ligt Abraham's Mosterdmakerij en Restaurant.

Bent u een tuinliefhebber? Aan de Handerweg vindt u De Kleine Plantage, met een groot sortiment bijzondere planten.
Wehe-den Hoorn wordt door waterwegen omringd en is alleen bereikbaar over bruggen. Het is een samengesteld dorp waar misschien wel regelmatig twee geloven op één kussen liggen. Wehe is namelijk overwegend hervormd, terwijl het lintdorp Den Hoorn een katholieke enclave is!
En dan komt Molenrij weer in zicht. U kunt nog even aangaan bij Alma en Doortje, maar ook deze route afsluiten met een diner in restaurant 't Korensant, dat is aan u.
 

Deel deze pagina