Lokaal & Lekker Route

Volg het Reitdiep naar het Lauwersmeer en ontdek de lekkerste producten van klei, zee en wind. Over kronkelweggetjes, langs wierdendorpjes en middeleeuwse kerken loopt deze route door het eeuwenoude landschap van Middag-Humsterland. Onderweg vindt u er heerlijke kazen, versgemalen meel, sappig fruit en de smaak van handgepelde garnalen en zilte oesters. Neem een kijkje in de boerenstal, pluk zelf appels in de boomgaard en wordt verrast door de uitzichten onderweg. Dat is puur Groningen!

PRAKTISCHE INFORMATIE

Start:  Café Hammingh, Hunzeweg 32, Garnwerd, www.cafehammingh.nl
Afstand: 50,6 km
Knooppunten:
65 47 66 67 85 84 86 93 92 90 88 87 80 79 81 82 83 95 61 60 1 64 19 65

Download deze route met kaart.

EVEN VOORSTELLEN

EVEN VOORSTELLEN

Dorien Paymans is initiatiefneemster van de website Lokaal & Lekker. Ze kent alle goede adresjes op het gebied van lekker, puur en eerlijk eten in het Noorden.
De fietsroute gaat langs een aantal van haar favoriete boerderijen en restaurants aan het Rietdiep. En mocht al dit lokale lekkers niet meer in uw boodschappen(fiets)tas passen dan bezorgt Dorien de producten uit de webshop per bakfiets of pakketpost bij u thuis.

DE ROUTE

Vanaf het terras van huiskamer café Hammingh in Garnwerd (65) kunt u genieten van voorbijvarende boten op het Reitdiep. Proef eens een echte Groninger mosterdsoep of het lokale speltbier.

De familie Vergeer van de Oldehoofster Kaasboerderij (85) maakt een aantal bijzondere rauwmelkse kazen zoals pittige geitenkaas, romige ‘boeren’ Middag Humsterlander en Vachèvre (combi geit-koekaas).Bij molen Joeswert in Feerwerd (na 47) wordt op ambachtelijke wijze graan gemalen zoals het Groningse spelt. Dit oergraan heeft een verfijnde, nootachtige smaak en wordt nabij Pieterburen verbouwd.

Nabij Ewer (93) vindt u fruitboomgaard Loots (Ewer 3). Gedurende het plukseizoen worden er wel 10 verschillende soorten appels en peren geoogst en op de ‘plukdagen’ haalt u zelf vers van de boom.

Het Groningse mekka van de thee zit in Houwerzijl (92). Bij museum De Theefabriek is er keuze uit meer dan 275 soorten uit alle hoeken van de wereld of proef eens de uitgebreide ‘Grunneger theetoafel’ met hartige poffert en ‘Olle Wiev’n’ koek.

Met de frisse zeelucht in het gezicht kunt u in het pittoreske vissersdorpje Zoutkamp (90) genieten van een vers gerookt of gebakken visje. Zoals bij visroker Gaele Postma, in een van de pastelkleurige vissershuisjes aan de Reitdiepskade.

Op de Piloersemaborg (nabij 95) kunt u slapen en eten als een jonkheer. Hier kookt chef-kok Dick Soek: pionier op het gebied van biologisch koken met producten van het Groninger land. En met de zee op steenworp-afstand, zijn harder, zeebaars en wilde oesters zijn persoonlijke favoriet.

 Vanaf het eindpunt van de route (65) vindt u richting Winsum de biologische kaasboerderij Kleikracht (Schilligeham 3). De romige (kruiden)kazen, van jong tot oud, zijn heerlijk op brood of bij de borrel.
 

Deel deze pagina