Kunst- en Landschapsroute

Een afwisselende fietstocht, zeker wat natuur betreft. Fietsen langs het enige bosreservaat in de provincie Groningen, maar ook langs jonge herschapen natuur rond de Westerwoldse Aa, die haar oorspronkelijke meanderende loop weer terugkreeg. Maar deze grensstreek heeft ook een rijke historie: een vesting, een middeleeuwse buurtschap en een heksenberg. Van die historie en de volksverhalen vertellen de 'openbare kunstwerken' tijdens de tocht.

Start: Parktuin Entourage, J. Buiskoolweg 20, 9699 TT Rhederveld  
Afstand: 57,5 km 
Knooppunten: 54 55 44 15 16 34 19 24 33 14 41 40 50 51 26 56 57 59 60 54

Download deze route met kaart.

EVEN VOORSTELLEN

EVEN VOORSTELLEN

Debora Loning is eigenaresse van Parktuin De Entourage. Een natuurkampeerterrein met tien plaatsen voor tent, caravan of camper, een gastenverblijf, maar ook een prachtig aangelegde parktuin, geïnspireerd op de Groninger slingertuin. Debora is erg actief betrokken bij het promoten van haar 'natuurrijke' leefgebied. Daarnaast organiseert ze exposities in haar parktuin en was ze enige tijd bestuurslid van Museum de Oude Wolden in Bellingwolde. Geen wonder dat ze in deze route natuur en kunst heeft gecombineerd.

DE ROUTE

DE ROUTE

De route begint gelijk goed, met fietsen óver een monument. De beplanting langs de J. Buiskoolweg stamt uit ongeveer 1928. Landschapsarchitect Vroom kreeg destijds opdracht om de weg aan te planten met sierheesters. Bijzonder en om die reden besloot Rijksmonumenten in 2001 de gehele weg tot monument uit te roepen.
Vesting Bourtange, ontstaan in 1580, opgeheven in 1851 en vervolgens vanaf 1960 herbouwd naar de situatie van 1742, de glorietijd van het fort. Aan de hoofdweg naar de vesting twee 'wachters' van Adrienne Morriën en Marthe Röling en op de muur van de Willem Lodewijckschool een bijzonder reliëf.

Door een weids gebied richting Sellingen. Even bij knooppunt 16 van de route af voor de Hasseberg, hoogste punt van de provincie, daar moet u geweest zijn! Na Sellingen een rondje om Ter Borg, mogelijk al ontstaan in de middeleeuwen, bestaande uit vier boerderijen, waarvan er drie de status van rijksmonument hebben. 

Het Theater van de Natuur (1994) onderstreept de betekenis van de nieuwe natuur rond Sellingen en  is een concept van Adriaan Nette. In 1996 begon de kunstenaar aan de trap. Vanaf dat jaar is er bijna jaarlijks een nieuwe hardstenen trede toegevoegd met een tekst van een gasttheatermaker.
Door naar Jipsinghuizen. Daar kwamen tijdens de werkverschaffing in 1924 de trams aan met werklozen die de omliggende hei moesten ontginnen. De sculptuur 'De Hel van Jipsinghuizen' herinnert aan die tijd.

Bij knooppunt 41 ziet u rechts het Lieftinghsbroek liggen, het enige bosreservaat in de provincie Groningen. Na het Metbroekbos, een prachtig natuurgebied, komt u in Vlagtwedde, waar bij de kerk het 'Monument voor Geallieerde Militairen' (1950) te vinden is. Om daarna de laatste kilometers weg te trappen via Veelerveen langs het kunstwerk 'Moor' van Frank Sciarone (1997), weer naar de  Entourage.

Deel deze pagina