Kerkenroutes Oost-Groningen

Kerkenroutes Oost-Groningen

Al vele eeuwen bezoeken mensen kerken om in contact te komen met het hogere en om tot rust te komen. De wereld mag in de loop van de jaren sterk veranderd zijn, de sfeer binnen de kerkmuren is eigenlijk onveranderd gebleven. Kerken zijn nog steeds een rustpunt, een oase in onze hectische wereld en bovendien zijn het vaak architectonische hoogstandjes. Oost-Groningen beschikt over mooi en bijzonder religieus erfgoed. 

 

Kerkenpad Oost-Groningen

Er zijn parels van kerken gebouwd in Oost-Groningen. Bij veel mensen is dit helaas niet bekend en daar brengen verschillende kerken uit de gemeenten Oldambt, Westerwolde, Pekela en Midden-Groningen graag verandering in. In 2015 werd voor het eerst een Kerkenpad Oost-Groningen georganiseerd. Tijdens het Kerkenpad openen de kerken hun deuren voor het publiek, zodat bezoekers de gebouwen van buiten en van binnen kunnen leren kennen. Mensen waren erg enthousiast en sindsdien is er ieder jaar weer een Kerkenpad Oost-Groningen georganiseerd.

De deelnemende kerken zijn gebouwd in verschillende tijdperken, de oudste in de 13e en de jongste in de 21e eeuw. Daarom verschillen zij sterk van elkaar wat betreft architectuur. En dat niet alleen, zij hebben ook allemaal hun eigen bezienswaardigheden. Elke kerk is uniek en ademt haar eigen geschiedenis. Bewonder muurschilderingen, gebrandschilderde ramen, Amsterdamse schoolstijl en bijzondere orgels!

 

Tien fietsroutes

Voor het Kerkenpad zijn verschillende fietsroutes ontwikkeld, die het hele jaar door een aanrader zijn om te fietsen! Ze bieden niet alleen de mogelijkheid om het religieus erfgoed te ontdekken, maar ook om het Oost-Groningse landschap te leren kennen.

Het landschap waar doorheen gereden wordt, biedt volop variatie. Fiets door oud en nieuw land, geniet van weidse uitzichten in de polders, de stuwwallen en het knusse landschap in Westerwolde. Maak kennis met de rijke historie uit de gouden tijd van de 'Graanrepubliek', met Oldambtster boerderijen en prachtige börgjes.

In totaal zijn er tien kerkenroutes beschikbaar. Meer informatie over de routes en de routebeschrijving en routekaart vind je op:

 http://www.kerkenpadoostgroningen.nl/fietsroutes.html

Deel deze pagina