Fietsroute Reitdiep

Het Reitdiepgebied behoort tot de oudste cultuurlandschappen van Europa. Het Reitdiep is een eeuwenoude waterweg die door de eeuwen heen steeds verder rechtgetrokken is. Toch zijn de oude rivierbeddingen in het huidige landschap nog goed zichtbaar. Deze fietsroute van ongeveer 52 kilometer start in Garnwerd en laat je het landschap rondom het Reitdiep ontdekken vanaf het land én het water.

Wie vanuit de stad Groningen noordwaarts trekt, gebruikt al snel het eeuwenoude Reitdiep als leidraad. De waterweg is ontstaan toen er gedeeltes van het riviertje de Hunze werden rechtgetrokken. Tot 1877 stond de stad via het Reitdiep in verbinding met de zee, maar ook nu nog is het Reitdiep bepalend voor het landschap van deze regio. De fietsroute leidt je naar verschillende hoogtepunten langs het Reitdiep. Houwerzijl bijvoorbeeld, een dorpje dat al in 1347 voor het eerst in de geschiedenis genoemd werd. In de voormalige gereformeerde kerk bevindt zich tegenwoordig de Theefabriek, het enige theemuseum van Nederland. Ook komt de route langs het oude vissersdorp Zoutkamp, waar in de late middeleeuwen zout uit zoutveen werd gewonnen. Geef je ogen de kost en bewonder de bijzondere sluizen, huizen, dijken, molens en bruggen langs de route.


Varen over het Reitdiep

Deel van de route is een rustgevend vaartochtje op de Reitdiepveer. Deze veerdienst vaart tussen de twee aanlegplaatsen bij de eeuwenoude sluizen van Aduarderzijl en Schaphalsterzijl. Bekijk de dienstregeling (april t/m oktober) op www.reitdiepveer.nl.

Slim fietsen

Deze fietsroute van ongeveer 50 kilometer bezorgt zowel de geoefende als minder geoefende fietser een dag vol ontdekkingen. Liever een korter tochtje? De knooppunten maken het gemakkelijk om de route naar wens in te korten. Voor wie de kerken ook van binnen wil bekijken zijn de sleuteladressen meestal goed aangegeven op een bordje bij de kerk.

Door de unieke veerverbinding kun je het Reitdiep ook uitstekend vanaf het water verkennen (foto: Reitdiepveer) Door de unieke veerverbinding kun je het Reitdiep ook uitstekend vanaf het water verkennen (foto: Reitdiepveer)

Fietsroute Reitdiep en highlights

51,71 km

Deze route is een initiatief van De Verhalen van Groningen in samenwerking met Marketing Groningen en RHC Groninger Archieven.

Deel deze pagina