Wierdenroute

Het wierdenlandschap van Groningen behoort tot de oudste cultuurlandschappen van Noordwest-Europa. Het noorden van Groningen is bezaaid met wierden: eeuwenoude kunstmatige heuvels die de bewoners van deze streek meer dan duizend jaar lang beschermden tegen het wassende water en waaraan het huidige Groninger landschap zijn huidige aanzicht dankt.

Groningen is bezaaid met wierden: eeuwenoude kunstmatige heuvels die de bewoners van deze streek meer dan duizend jaar lang beschermden tegen het wassende water en waaraan het huidige Groninger landschap zijn huidige aanzicht dankt. De Groninger wierdendorpen zijn tussen 500 voor Christus en 1000 na Christus ontstaan. Door de bedijking van de Waddenkust werden de wierden overbodig en in sommige gevallen afgegraven. Waar dat niet gebeurde, werd de dorpskerk vaak op het hoogste punt van de wierde gebouwd.

Eeuwenoud cultuurlandschap
Deze gevarieerde fietstocht voert langs diverse wierden in de provincie Groningen. De route is niet alleen een ontdekkingstocht door dit bijzondere, eeuwenoude cultuurlandschap. Ook andere verrassende bezienswaardigheden, waaronder kerken, waterwegen, sluizen en een prachtige borg, komen ruimschoots aan bod. Hier en daar even afstappen voor een kijkje in de natuur of een bezoek aan een horecagelegenheid maakt de fietstocht compleet.

Slim fietsen
Deze route van ongeveer 42 kilometer bezorgt zowel de geoefende als minder geoefende fietser een dag vol ontdekkingen. De knooppunten maken het gemakkelijk om de route naar wens in te korten.
 

De route is te koop bij de VVV Stad Groningen aan de Grote Markt of via de online webshop.

Deel deze pagina