Nationaal Park Lauwersmeer

Toen de Lauwerzee in 1969 van de Waddenzee werd afgesloten, ontstond het Lauwersmeer. De afsluiting en het zoete water maakten van het meer een omgeving waar water, planten, dieren en mensen op een bijzondere manier samenkomen.

Naast een veelheid aan natuur en recreatie is er zelfs een militair oefenterrein. De dijken, kolken, coupures, maar ook de dorpen en bezienswaardigheden herinneren aan de eeuwige strijd die de mensen hier hebben geleverd tegen het wassende water. Sinds 1999 is het Lauwersmeergebied een Nationaal Park.

Nationaal Park Lauwersmeer
Nationaal Park Lauwersmeer is bij uitstek geschikt om met de fiets te verkennen. Deze fietstocht start in Zoutkamp en voert langs vijftien punten in het Lauwersmeergebied, met als hoogtepunt Nationaal Park Lauwersmeer met zijn bijzondere natuur, de diverse waterpartijen en de verscheidenheid aan diersoorten.

Slim fietsen
Een deel van de fietsroute is op sommige dagen afgesloten wegens militaire oefeningen. Kijk op www.np-lauwersmeer.nl voor deze data. Met behulp van de knooppunten is de route vervolgens heel eenvoudig aan te passen. De hele route is ongeveer 45 kilometer lang. Wie iets korter wil fietsen, kiest voor de verkorte versie van ongeveer 38 kilometer.
 

De route is te koop bij de VVV Stad Groningen aan de Grote Markt of via de online webshop.

Deel deze pagina