Kerkenroute

Trots uittorenend boven het maaiveld van Groningen staan prachtige eeuwenoude kerken, veelal in romaanse of romanogotische stijl.

De oude Groninger kerken weerspiegelen de volksaard van de mensen die honderden jaren geleden in deze provincie woonden en werkten: nuchter, eerlijk, sober en krachtig. De vele oude kerken en kerkterreinen hebben stuk voor stuk veel te vertellen over de provincie en haar rijke geschiedenis. Een groot deel van de kerken is voor het publiek opengesteld: een kwestie van de sleutel halen bij de buren.

Blikvangers in het landschap
Met hun sobere architectuur en ingetogen interieurs zijn kerken in het blikveld springende elementen van het Groninger land. Deze fietsroute door de streek Fivelingo voert langs een aantal van deze blikvangers. Fivelingo is vooral een weidegebied dat doorsneden wordt door veelal kronkelende maren, sloten én fietspaden. Veel van de dorpen in deze route zijn wierdendorpen, vaak grotendeels afgegraven.

Slim fietsen
Deze fietsroute van ongeveer 50 kilometer bezorgt zowel de geoefende als minder geoefende fietser een dag vol ontdekkingen. Liever een korter tochtje? De knooppunten maken het gemakkelijk om de route naar wens in te korten. Voor wie de kerken ook van binnen wil bekijken zijn de sleuteladressen meestal goed aangegeven op een bordje bij de kerk.

De route is te koop bij de VVV Stad Groningen aan de Grote Markt of via de online webshop.

Deel deze pagina