TOP - Eemshaven

Op 7 juni 1973 is de Eemshaven geopend door Koningin Juliana. De Eemshaven is de grootste zeehaven van Noord-Nederland en bestaat uit vier havenbekkens: de Julianahaven (op- en overslag van bulkgoederen), de Beatrixhaven (accommoderen offshore windindustrie), de Wilhelminahaven (faciliteren kolen- en biomassaoverslag) en de Emmahaven (faciliteren onderhouds- en servicevaartuigen).

De belangrijkste sectoren hier zijn energie en data. Duidelijk zichtbaar zijn de Eemscentrale en de RWEcentrale. Maar ook de windmolens laten het belang van de energiesector hier zien. De Eemshaven is dan ook een spil in de offshore windlogistiek. Sinds 2008 staat hier het grootste computercentrum van Europa. De Eemshaven is goed voor ongeveer 2,5 miljoen overslag per jaar. De grote cruiseschepen uit Papenburg worden hier afgebouwd en bevoorraad voor ze uitvaren. De haven is nog volop in ontwikkeling en richt zich op innovatieve data- en energiegerelateerde bedrijven en producten. De Eemshaven is ook vanaf het water, in een rondvaartboot, te bezichtigen.

De negen meter hoge uitkijktoren ‘Groene Poort’ biedt naar het zuiden een blik over het open Groninger landschap en aan de noordkant over de Eemshaven. De uitkijktoren heeft van Stichting WattArt de slogan ‘rondkijken om beter vooruit te denken’ gekregen.

Fietsen

‘Rondje Noordkaap’, 37 km
Markering via de fietsknooppunten: 43-71-72-16-73-74-12-11-67-64-65-75-68-69-43

Internationale Dollard Route

De Eemshaven maakt onderdeel uit van de internationale Dollardroute. Deze 300 km lange fietsroute loopt door de provincie Groningen en het aangrenzende Ostfriese Rheiderland in Duitsland. De fietsroute voert door talrijke idyllische dorpjes en het weidse polderlandschap dat in een eeuwenlange strijd tegen het water aan de zee werd onttrokken. De route is gemarkeerd met bordjes. Voor meer informatie www.dollardroute.de.

Wandelen

Wandelroute, circa 20 km
Markering via knooppunten van Waddenwandelen.
Startpunt: vanaf TOP Eemshaven loopt u in westelijke richting naar de Klaas Wiersumsweg. Op de Klaas Wiersumsweg wandelt u in zuidelijke richting tot knooppunt paal 93 van Waddenwandelen. Vanaf dit punt volgt u de knooppunten van Waddenwandelen: 93-12-20-71-60-36-25-94-93.


Deel deze pagina