TOP - Delfzijl

In 1825 was Delfzijl een van de allerlaatste Nederlandse plaatsen die stadsrechten kreeg. De naam Delfzijl komt het eerste voor op een oorkonde uit 1303. De naam komt van ´zijl´, wat sluis betekent, ´in de Delf´, de oude naam van het Damsterdiep. 

Oorspronkelijk lagen er drie zijlen (sluizen) in de Delf. Bij deze sluizen ontstond al snel bewoning toen er een sluiswachter werd aangesteld. Dit was het begin van het ontstaan van het huidige Delfzijl.

Toch waren dit niet de eerste bewoners van het gebied waar nu het huidige Delfzijl ligt. In 1982 werd onder de wierde Heveskesklooster ten oosten van Delfzijl, een hunebed gevonden. Dit geeft aan dat er ook al in vroege tijden bewoning was in Delfzijl. Vanaf de dijk is goed te zien dat de stad in de afgelopen decennia is uitgegroeid tot een belangrijke industriehaven.

Fietsen

‘Rondje Delfzijl’, 25 km
Markering via de fietsknooppunten: 87-85-87-83-79-26-66-99-98-28-27- 23-25-85-87

Internationale Dollard Route

Delfzijl maakt onderdeel uit van de internationale Dollardroute. Deze 300 km lange fietsroute loopt door de provincie Groningen en het aangrenzende Ostfriese Rheiderland in Duitsland. De fietsroute voert door talrijke idyllische dorpjes en het weidse polderlandschap dat in een eeuwenlange strijd tegen het water aan de zee werd onttrokken. De route is gemarkeerd met bordjes. Onderdeel van de Dollard Route is de oversteek met de veerpont van Delfzijl naar Emden en Ditzum in Duitsland. Voor meer informatie www.dollardroute.de en www.borkumlijn.nl

Wandelen

Wandelroute ‘Waterwegen en zijlen’, circa 16 km
Markering via knooppunten van Waddenwandelen Startpunt nabij Eemshotel: (knooppunt 70) 70-61-60-30-40-70


Deel deze pagina