Kiek over Diek

Tussen Lauwersoog en het meest oostelijke punt van de provincie Groningen, Nieuw Statenzijl, ligt een nieuw fietspad: Kiek over de Diek. Het fietspad is maar liefst 90 kilometer lang en loopt dwars door het Waddengebied, dat door UNESCO is uitgeroepen tot Werelderfgoed. 


Het fietspad loopt afwisselend over, en voor- en achterlangs de dijk en verbindt twee unieke natuurgebieden met elkaar, het Lauwersmeer en de Dollard. Al fietsend over de dijk heb je een fantastisch uitzicht, met aan de ene kant de Waddenzee en aan de andere kant de aardappel-, graan- en koolzaadvelden. Ook langs de route binnendijks en buitendijks valt er veel te zien en te beleven. Zoals de historische sluis in Noordpolderzijl en de kwelders nabij de Westpolder.

Het fietspad sluit aan op bestaande fietsroutes, zodat er recreatieve rondjes kunnen worden gefietst en bezienswaardigheden landinwaarts kunnen worden bezocht. Langs de dijk zijn trekkershutten (reserveren via trekkershutten.nl), TOP’s (Toeristische Overstap Plaatsen) en camperplaatsen zodat het makkelijk is om te overnachten.

TOP

Tijdens de Kiek over Diek route kom je langs verschillende TOPS. Een TOP is een Toeristisch Overstappunt. Vanuit deze speciaal ingerichte locatie kun je wandelen of fietsen via diverse bewegwijzerde routes. Zo ontdek je gemakkelijk de mooiste plekken van de regio. Een TOP is herkenbaar aan het ruim vier meter hoge baken. Op deze manier kun je de Kiek over Diek route dus op tien plekken uitbreiden met andere fiets- en wandelroutes.

Een fiets- of wandelknooppuntennetwerk is heel eenvoudig: je fietst of wandelt een route door de bordjes te volgen van het ene genummerde knooppunt naar het andere genummerde knooppunt.


Deel deze pagina